Over het initiatief “De Kunst van het Juweel”

Sprankelend vakwerk van ontwerp tot juweel | Bron: Tiffany & Co.
Sprankelend vakwerk van ontwerp tot juweel | Bron: Tiffany & Co.

De tijd van nu: On demand & Ready to wear!

Niet hoeven wachten. Nee nú direct, op jouw moment! Hip & happening en altijd volgens de laatste trends. Het kenmerkt deze tijd. We zijn inmiddels zo gewend aan snelle service en directe levering dat we ons meestal niet éch bewust zijn van wat we aanschaffen. Als het nu mooi, leuk of prettig is, is het goed. Hoe lang we vervolgens iets mooi, leuk of prettig vinden lijkt veel minder belangrijk…

Door het tempo van de consumptiemaatschappij  staan we haast nooit meer stil bij de oorsprong is van dingen. “Hoe ontstaat iets?”, is een vraag die we onszelf zelden nog stellen. En zo verleren we langzaam maar zeker hoe we verder kunnen kijken dan de genoemde waarde op een prijskaartje.

 

Waardering voor sprankelend vakwerk

Binnen de wereld van de oude creatieve ambachten lijken juwelen nog het meest geraakt te worden door de afnemende interesse in de oorsprong van dingen. Waar men bij bijvoorbeeld schilderkunst, beeldhouwkunst of glaskunst beseft dat een object meer kan omvatten dan alleen de intrinsieke waarde van de gebruikte materialen, wordt een juweel vaak gezien als “enkel een sieraad”. Spijtig. Want het sprankelende vakwerk waarmee échte juwelen worden gemaakt is absoluut een kunstvorm op zich!

Met het initiatief “De Kunst van het Juweel” willen wij het vakmanschap achter de juwelenvervaardiging de erkenning geven die het verdient. Het ambacht van de goudsmid is door de eeuwen heen min of meer in de vergetelheid geraakt. En onbekend maakt ook hier onbemind. Door middel van  informatie en educatie streven wij ernaar de waardering voor deze draagbare kunst weer laten groeien. Niet alleen onder de liefhebbers, maar ook onder diegenen die de wereld van het juweel nog helemaal niet kennen.